wat is (lymf)oedeem?


Lymfoedeem is een chronische zwelling, meestal van een ledemaat, die optreedt als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Als het lymfestelsel abnormaal wordt gevormd of beschadigd raakt, hoopt zich eiwitrijke vloeistof (lymfe) op in en onder de huidlagen, wat resulteert in zwelling (oedeem). Dit leidt op zijn beurt tot een toename van de bloedtoevoer naar het gebied terwijl het lichaam probeert te compenseren. Als gevolg hiervan voelt het ledemaat zwaar, warm aan en is het vatbaar voor terugkerende infecties cellulitis.

 

De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn:

- zwelling,

- vermoeidheid en zwaar gevoel,

- pijn,

- beperkingen in de beweging,

- beperkingen in het dagelijks functioneren,

- huidafwijkingen en

- infecties.

 

 Er kunnen ook cosmetische zorgen zijn voor veel mensen met lymfoedeem.

welke  behandelingen zijn er beschikbaar?


Het is belangrijk dat u naar uw arts gaat die u zal onderzoeken en beslissen wat de beste manier van handelen is. Mogelijk wordt u doorverwezen naar andere opgeleide professionals voor specialistisch advies. Er zijn een aantal behandelingen beschikbaar die de zwelling helpen verminderen en een gezond ledemaat behouden.

  • Huidverzorging om een goede huidconditie te behouden.
  • Externe ondersteuning en compressie met behulp van elastische compressiekleding helpen nieuwe lymfevorming te voorkomen, ze helpen ook bij lymfedrainage.
  • Een programma van lichaamsbeweging en beweging kan helpen om de lymfedrainage te maximaliseren.
  • Eenvoudige lymfedrainage gebaseerd op de principes van handmatige lymfedrainage waarbij gebruik wordt gemaakt van eenvoudige handbewegingen die door de patiënt, verzorger of therapeut kunnen worden uitgevoerd.
  • Intermitterende compressiepompen (IPC)

gebruik van een hydroven systeem


Het systeem van Huntleigh bestaat uit een pomp en een manchet; deze zijn gemakkelijk te gebruiken, veilig en effectief bij oedeem (lymfoedeem). Het is belangrijk dat u de instructies opvolgt die uw verpleegkundige, therapeut of arts u heeft gegeven bij oedeemtherapie.

 

Voordat u het systeem gebruikt, moet u compressieverbanden of kousen verwijderen. Zorg ervoor dat u op een comfortabele positie zit, plaats indien nodig een cilindrische katoenen bandage of tricotsteek op de aangedane ledemaat. Plaats het manchet op de te behandelen oedeem ledemaat en sluit het manchet aan op de pomp.

 

Pas de instellingen van de pomp aan zoals die geadviseerd zijn door uw behandelend arts, schakel vervolgens de pomp in.

 

Het manchet zal afwisselend worden opgeblazen en weer leeglopen en zo een zachte massage geven. Dit stimuleert de bloed- en lymfestroom in uw aangedane ledemaat. Als de druk te hoog is en u ongemak ervaart, kunt u de drukinstelling op de pomp verminderen. Dit kan zelfs tijdens de al lopende therapiesessie.

 

Het is belangrijk dat u de instructies die u worden gegeven met betrekking tot de duur en de frequentie van het gebruik, volgt. Een oedeemtherapie sessie duurt tussen de 30-60 minuten. 

Na het voltooien van de oedeemtherapie moeten het manchet en eventuele katoenen bandage worden verwijderd. Als u compressiekleding draagt, kunt u dit weer aantrekken. Ervaring gedurende vele jaren heeft aangetoond dat er zeer weinig problemen zijn ondervonden door personen die dit systeem gebruiken. Als u echter buiten adem raakt of uw ledemaat gezwollen of pijnlijk wordt, of als de huid tijdens de behandeling rood en ontstoken raakt, moet u onmiddellijk stoppen en uw behandelend arts zo snel mogelijk informeren.